Klubimme mukana tässä

Syöpälapsille ja heidän perheilleen hyvinvointilahjoitus Leijonilta

Lisätietoja: Piirikuvernööri Hannu Anttonen, GSM 050 364 3156

Noin 30 Lions-klubia Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta ovat lahjoittaneet 150 hyvinvointikassia OYS osaston 51 syöpälapsille ja heidän perheilleen. Kainuulaisia klubeja oli mukana neljä. Lahjoituksen vastaanottivat osastolla osaston ylilääkäri Riitta Niinimäki sekä osastonhoitaja Anna-Maija Mertaniemi.

Hyvinvointipaketti sisältää mm. pikkupotilaille suunnatun positiivisen sairaustarinan ”Lauri ja hammaskeiju” sekä hammasharjan, tahnan ja ksylitolipastilleita. Pakkauksessa on mukana LOVIn eläinhahmo, askartelu- ja väritystarvikkeita arkea ilahduttamaan ja uimalasit tulevaa käyttöä varten. Koko perhe voi myös yhdessä nauttia Hesburgerin ja/tai Göreme- pizzerian aterian, joka on mieluisaa ravintoa pikkupotilaille. HOPLOPin tai Superparkin liput mahdollistavat mieleenpainuvia yhdessäolon hetkiä koko perheelle seikkailuliikuntapaikoilla tai sisäaktiviteettipuistossa. Elokuvateatteri Star on luvannut järjestää vuosittain pikkupotilaille ja heidän perheilleen elokuvaesityksen.

Hyvinvointipaketin sisällön tuottamiseen on osallistunut Lions-klubien lisäksi runsaasti yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä. (Lista tiedotteen lopussa) OYSn lastensyöpäosastolta saatiin ehdotukset siitä, mitä hyvinvointikassi tulisi sisältää.

OYS osasto 51 osaston ylilääkäri Riitta Niinimäki (vas) sekä osastonhoitaja Anna-Maija Mertaniemi, klubipresidentti Anne Väänänen LC Oulu/Sarat, piirikuvernööri Hannu Anttonen LC Oulu/Pateniemi, klubipresidentti Ari Haapaniemi LC Oulu/Avain.

Lions I piirin piirikuvernööri Hannu Anttonen toteaa, että hanke on hyvä osoitus Lions-klubien keskinäisestä hyvästä yhteistyöstä ja yhteistyöstä myös muiden toimijoiden kanssa.  Tämä hanke perustuu toiveisiin, jotka on saatu keskusteluissa OYSin kanssa ja jo kerran, v. 2015 kokeiltuun, onnistuneeseen aktiviteettiin.  Hanke sisältää tulevaisuuteen uskoa luovan, pikkupotilaalle ja hänen perheelleen annettavan paketin.” Anttonen kertoo, että Pohjois-Suomessa sairastuu joka vuosi noin 30 uutta lasta syöpään. Kaikki tapaukset hoidetaan OYS:n lasten syöpäosastolla. ” Lasten tauti on vakava asia ja se koskettaa aina myös lapsen koko perhettä. Sen vuoksi hyvinvointikassissamme on koko perheen käyttöön soveltuvia tuotteita. ”

Hyvinvointikassin sisällöstä

Suuhygienia:

Osa aiemmin hoidetuista lapsista palaa myös uudelleen hoitoihin. Jos lapsi sairastuu syöpään, hoidot aiheuttavat lähes poikkeuksetta kivuliaan suutulehduksen, joka vaikeuttaa puhumista ja syömistä ja on riski yleisterveydelle. Parasta ja hyvän elämänlaadun ylläpitoa ja suutulehduksen ennalta ehkäisyä raskaiden hoitojen aikana ovat hyvä suuhygienia ja terveellinen dieetti.

Satukirja:

HLL Tiina Yliniemi teki opinnäytetyönä perustyön lastenkirjaan Lauri ja hammaskeiju kohderyhmänä nimenomaan syöpään sairastuneet lapset. Lauri ja hammaskeiju voisi Laurin tarinan osalta olla tosi. Tarinassa fantasia tukee ja pehmentää todellisuutta ja lisäksi kirjassa on opetuksellinen puoli liittyen syövän hoitoihin liittyvien oireiden ennalta ehkäisyyn. Taiteilija Minna Immonen suostui kuvittamaan tekstin ja kuvista Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on antanut hänelle nimellisen korvauksen. Kirja on tarkoitettu lahjaksi syöpään sairastuneille lapsille.

Esimerkkejä hyvinvointikassin sisällöstä
Esimerkkejä hyvinvointikassin sisällöstä

Makuaisti:

Syöpähoidot muuttavat lapsen makuaistia väliaikaisesti ja lisäksi heikentää ruokahalua. Tämän takia energian saanti turvataan hoitojen aikana mahdollisimman mieluisilla ruuilla.  Tämä on tärkeää hoitotulostenkin kannalta.

Lasten syöpä on Lionsien kansainvälisen järjestön yksi viidestä teemasta, sillä maailman tasolla:

  • Kaksi minuuttia: joka kahden minuutin välein lapsella todetaan syöpä
  • 13% kasvu lapsuusiän syöpätapauksissa viimeisten 20 vuoden aikana
  • 6 vuotta keskimääräinen ikä, kun lapsella todetaan syöpä
  • Yli 90 % lapsuusiän syöpäkuolemista tapahtuu olosuhteissa, joissa resursseja ei ole tarpeeksi.

Hyvinvointikassia ovat tukeneet:

Cloetta

Elokuvateatteri Star, Oulu Hoplop

Kestävän kehityksen keskus

Pizzeria Göreme

Superpark

LC 107 I-piiri

LC Hailuoto

LC Ii

LC Kempele/Aurora

LC Kuhmo/Helenat

LC Liminka/Kultasirkut

LC Liminka/Lakeus Ladyt

LC Muhos

LC Oulu/Avain

LC Oulu/Maikkula

LC Oulu/Oulujoki

LC Oulu/Pokkitörmä

LC Oulu/Sarat

LC Oulu-Uleåborg

LC Oulunsalo Ladyt

LC Sotkamo

LC Utajärvi

Kanniainen Leena

Kukkonen Eino

Anttonen Vuokko ja Hannu

Colgate-Palmolive

Lovi Oy, Oulu

S-ryhmä

LounasKahvila Kirsikka 

LC Haukipudas/Kello

LC Jääli

LC Kiiminki

LC Kuhmo/Kuhmonniemi

LC Liminka/Lakeus

LC Liminka/Liminganlahti

LC Oulu

LC Oulu/Hannat

LC Oulu/Myllyoja-Haapalehto

LC Oulu/Pateniemi

LC Oulu/Raatti

LC Oulu/Sillat

LC Oulunsalo

LC Siikajoki

LC Sotkamo/Vuokatti

LC Vaala

Ketola Liisa ja Jorma

Säily Pekka

HLL Tiina Lämsä ent. Yliniemi, Taiteilija Minna Immonen, FM Anna Anttonen,

EHL Sari Koskinen

Osastonhoitaja Anna-Maija Mertaniemi ja osastoylilääkäri Riitta Niinimäki os. 51

KUVAT. Vuokko Anttonen 

Leave a Reply